PILNE: Abp. Gądecki wydaje oświadczenie w sprawie pedofilii i Jana Pawła II.

Abp. Stanisław Gądecki opublikował w poniedziałkowe przedpołudnie oświadczenie związane z Janem Pawłem II. “Św. Jan Paweł II jako pierwszy wprowadził w Kościele przepisy prawne zwiększające realnie ochronę dzieci i młodzieży. Atak na niego jest w istocie atakiem na nauczanie Kościoła, które ten papież głosił” – napisał hierarcha.

Abp Gądecki zaznaczył w liście, że “kwestie ochrony dzieci i młodzieży oraz przeciwdziałania wszelkim nadużyciom ze strony duchownych stanowiły dla Ojca Świętego najwyższy priorytet. To on widział w młodych przyszłość Kościoła, dlatego też – jako pierwszy – wprowadził kościelne regulacje prawne, mające chronić najsłabszych, a tym samym zapoczątkował realizację procesu zmierzającego do wykrywania przestępstw seksualnych i karania duchownych, którzy się tego dopuszczają” – podkreślił Przewodniczący Episkopatu Polski.

Przewodniczący episkopatu odniósł się też do raportu w sprawie Theodora McCarricka, zaznaczając, że “jednoznacznie dowodzi on, że św. Jan Paweł II został cynicznie oszukany”. Według hierarchy papież nie otrzymał pełnych informacji w sprawie kardynała, a on sam okłamał go, co do swojej niewinności.

Abp Gądecki wyraził również swoje “głębokie współczucie osobom skrzywdzonym przez niektórych duchownych. “Konieczne jest sprawiedliwe osądzenie i ukaranie sprawców, a także nieustanna troska o podnoszenie bezpieczeństwa dzieci, młodzieży i dorosłych w Kościele oraz we wszystkich innych środowiskach” – napisał.

Jego zdaniem “atak na św. Jana Pawła II jest w istocie atakiem na nauczanie Kościoła, które ten papież głosił w ciągu całego swego pontyfikatu”. “Papież z Polski już za swojego życia był niewygodny dla niektórych środowisk promujących ‘antycywilizację’, a także dla towarzyszących im mediów” -zaznaczył Gądecki.

“Sięgajmy częściej po nauczanie papieskie i nie dozwólmy zniszczyć dobrego imienia św. Jana Pawła II, niestrudzonego przewodnika na drodze osoby ludzkiej i społeczeństw do wolności” – zakończył przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski.

Czytaj także: Rydzyk, Ziobro oraz Błaszczak łamią obostrzenia. Zawiadomienie do prokuratury na prokuratora generalnego. Urodziny Radia Maryja.

źródło: fakt.pl

Total